5 +1 kérdés és válasz Valenciáról, amit mindig feltesz valaki a kint élőknek

Mint minden város kapcsán, így Valenciát illetően is van pár olyan kérdés, ami időről időre felmerül a városra vagy a kinti életünkre kíváncsi emberekben... Most ezekre igyekszem átfogó választ adni. (És nem, nincs chorizóból a kerítés, ezt szögezzük le :))

1. Milyen az idő Valenciában? Hány fok van télen?

Valencia leghidegebb hónapja a január, a leghidegebb hét pedig a harmadik-negyedik általában. Napfény ilyenkor is van persze. A hűvösség reggel érezhető, 2-3 fokig is lehűlhet a levegő, de délután 2 körül már a teraszon ebédelhetünk 16-17 fokban. Általában elég tavaszias hangulat jellemzi a telet, Valencia éghajlata mediterrán.

2. Tulajdonképpen mekkora is ez a város?

Madrid és Barcelona után Spanyolország harmadik legnagyobb városáról beszélünk, amely lakosságszáma nagyjából 750 000 fő, az elővárosokkal együtt pedig kicsivel meghaladja az egymilliót. Tehát pont akkora város, amellyel Magyarország nem rendelkezik, így nincs mihez hasonlítani, hiszen nálunk a kb. kétszer ekkora Budapest igencsak "vízfejnek" számít az őt követő 150-200 000-es lélekszámú városok előtt. Valencia mérete élhető, a várost elég könnyű megismerni, otthonává tenni az embernek.

Hangulat az El Cabanyal nevű, rehabilitáció alatt álló negyedben - a környék sztorija külön cikket érdemel majd:

2021-elcabanyal.jpeg

A klasszikus óváros mellett újabb és rehabilitált belvárosi részeket is találni, illetve a belsőbb szakaszokban nagy a "pezsgő" lakónegyedek területe. Ebből kiemelkedik Russafa, ami olyan, mintha Újlipótvárost, a Bulinegyedet és a Diplomatanegyed egy részét összegyúrnánk. (Kicsit kevesebb angol legénybúcsús csapattal és több növénnyel.) Számos étterem, bár, kávézó található itt, de pilates- és jógaközpontok, ezoterikus boltok, fotográfiai labor - a világ egyik legjobbja - illetve több dizájnershop is helyet kapott itt, azaz a modern városi életérzés esszenciáját hordozza magában. (Mi is itt élünk, a választásunk nem véletlen, pontosan Russafa volt a kiszemelt cél.)

Mindezek mellett természetesen Valencia is rendelkezik külvárosokkal, "lakótelepekkel", amik inkább -parkok, hiszen gyakran például medence és saját zöldövezet is tartozik ezekhez az elkerített területekhez. Nem túl nagy, de napi szinten azért elég forgalmas reptere mellett több pályaudvar is gondoskodik a rugalmas közlekedésről más városokba, míg városon belül 6 metróvonal, 4 (időnként a föld alatt is közlekedő) villamos-, továbbá kiterjedt buszhálózat segíti a jövés-menést. (A számozás a metró és a villamosok esetén egymást követi, kvázi a villamosokat is metróvonalként azonosítják egyébként.) Külön kiemelendő, hogy sima metróval a reptérről 20 perc alatt egyenesen bent lehet az ember a belvárosban, ami európai viszonylatban szerintem kiváló! Budapestről egyébként heti 2-szer van közvetlen járat Valenciába.

Mivel 2024-ben Európa zöld fővárosává válik majd, Valencia egészen kiemelkedő bicikliút-hálózattal bír, ami még azok számára is kényelmesen használható, akik egyébként félnének a városi forgalomban tekerni. (Én.)

Egyelőre ValenBisi-t használunk, (ez a helyi "Bubi"), de majd szeretnénk saját bringákat:

ke_pernyo_foto_2023-01-13_11_16_14.png

3. Hogy néz ki a strandolás Valenciában?

Valenciában - nem feltétlen a városhatáron belül, de a városból könnyen, tömegközlekedéssel vagy biciklivel elérhetően - 6 partszakasz található, mind ingyenesen vehető igénybe egész évben. (Igen, láttam decemberben is fürdőzőket!) Ebből az északi partrészek urbánusabbak, sétányokkal, pálmafákkal, éttermekkel, míg délen a természet kedvelői érzik majd jól magukat, ahol a klasszikus homokpart mellett füves tetejű homokbuckák is láthatók. Nyilván a napernyők, napágyak bérlése nem ingyenes, de ezt mindenki maga dönti el, szükségesnek érzi-e. Jellemző érdekesség a helyiekre, hogy "banyatankkal" mennek strandolni is, ezen senki ne lepődjön meg :)

Sütkérezők 2021. augusztus 26-án a Las Arenas beach-en:

ke_pernyo_foto_2023-01-13_11_18_40.png

4. Mi a ROSSZ Valenciában?

Emellett sem szabad elmenni szó nélkül, hiszen a napfényes sávok mögött egy pici árnyék is van - kérdés, kit tántorít ez el egy látogatástól? Sok a kutyagumi a városban, erre egész egyszerűen nem adnak a helyiek, sem a lakosok, sem a hatóságok. Az utcákat takarítják ugyan, de azért érdemes az embernek a lába elé nézni. Nyáron jellemzően jobb a helyzet, mint télen, úgy vettem észre.

A közlekedés és az éttermi kiszolgálás mediterrán habitussal működik, azaz kicsit többet kell várni, mint máshol. A busz kb. menetrend szerint érkezik, (azért mindig odaér, csak pluszmínusz néhány perccel célszerű számolni), egyébként le kell inteni, mint a taxit, ha az adott megállóban több járat is megáll. Az éttermekben, kávézókban pedig simán eltelik negyedóra is, mire valaki felveszi az ember rendelését, de akkor, amikor nyelvi akadályokba ütközve a menüt fejtegetjük épp, ez még jól is tud jönni.

Személyes észrevétel, ez nem mindenkit zavar, de a spanyolok - itt legalábbis - kissé dezorientáltak az utcán közlekedve. Egyik pillanatról a másikra a legnagyobb tömeg közepén is képesek lehajolni cipőt kötni, eltereli a figyelmüket egy másodperc tört része alatt bármilyen kirakat, és baráti körök, családok egyaránt szeretnek teljes széltében közlekedni. Viszont cserébe ők sem türelmetlenek, amikor más vált irányt hirtelen, vagy ki kell kerülni valakit, így célszerű ezzel a szemmel nézni őket!

5. Itt hogy néz ki az önálló tartományi működés? Ők is függetlenedni akarnak, mint a katalánok?

Még nem merültem el egészen Valencia politikájában, viszont ugye, akárcsak Katalónia, ők is egy önálló tartomány / autonóm közösség Spanyolországon belül. Mint ilyennek, nekik is van elnökségük, parlamentjük, bizonyos kérdésekben szabad döntéshozási lehetőségeik. (Ez nem egyenlő az önkormányzatisággal, az külön van.) Saját nyelvük a Valenciano, ez rendkívül hasonlít a katalánhoz, egy olasz-francia-spanyol mixet kell elképzelni. Nem szabad dialektusnak, nyelvjárásnak nevezni, ezek mindegyike teljesen önálló nyelvnek minősül! Azonban, pl. a katalánokkal szemben itt csak lokálpatrióta szinten "erőltetik": minden ki van írva így is, a hivatalokban használják, az iskolában a gyerekek tanulják, de egymás közt a városban a Castellano elterjedtebb. (Azaz a "spanyol spanyol".) Vidéken más a helyzet, de annak a felfedezése még várat magára.

...csak az egyik kedvenc épületfotónk a városból:

ke_pernyo_foto_2023-01-13_11_20_14.png

Függetlenségük, saját kultúrájuk, hagyományaik fontosak nekik, de elfogadással viszonyulnak Spanyolországhoz, tehát az egész független részeként kezelik magukat, szemben a katalánokkal, akik legszívesebben önálló állammá válnának. Erről érdekes megfigyelésem egyébként, hogy amíg Barcelonában az ablakokban rengeteg helyen a tartományi zászló lóg kint, ezzel demonstrálva, hogy az adott lakó a leválást támogatja, Valenciában ez nagyon ritka látvány. Gyakoribb, hogy ez is-az is kint van, tehát a valenciai zászló és a spanyol is, vagy épp, csak az egységet szimbolizáló spanyol.

+1. Milyen a népesség átlag életkora?

Statisztikákat nem néztem, de sok az idős és a fiatal is, bár utóbbiak gyakran mennek el máshová tanulni - ide meg érkeznek helyettük mások -, illetve, az egész népesség-eloszlás harmonikusabbnak hat, mint pl. Magyarországon. Amiért a fiatalok még jellemzően elhagyják nemcsak a régiót, hanem akár az országot is, hogy a megélhetés elég turizmus-központú, aki meg nem ebben akar ténykedni, annak nehéz dolga van. A multicégek tekintetében mind Barcelona, mint Madrid vonzóbb célhelyszín. Viszont program- és művészetpártolók, szeretik a különleges és újhullámos helyeket, és állítólag könnyű itt vállalkozást felfuttatni, ha valaki ráérez az érdeklődők igényeire - na, majd meglátjuk! :)

Személyiségi jogokat semmi esetre sem sértő street fotó: (Russafa negyedben)

ke_pernyo_foto_2023-01-13_11_22_24.png

A cikkben szereplő képek készítője a barátom, Erdős Dániel, így minden szerzői jog őt illeti meg.

---

Üdvözöllek a blogomon, mint a neve is mutatja, engem Virágnak hívnak, és 2023. januárjától Valenciában élek a párommal. Ez az első külföldre költözésem, és mind "friss helyiként", mind pedig "turista szemmel" igyekszem dokumentálni azt, milyen is itt lenni. Ezzel nem titkolt szándékom, hogy meghozzam a magyarok kedvét egy-egy valenciai városlátogatásra, hiszen újonnan választott otthonomról azt gondolom, lenyűgözően szerethető hely. Aki pedig a kiköltözést fontolgatja, a szememen keresztül egy kicsit jobban ráláthat, neki tetszene-e Valencia... :) A blogra felkerülő fotók mind sajátok, (vagy én, vagy a barátom készítette őket), így ezek felhasználása engedélyhez kötött!